Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
x

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ ΚΑΙ ΑΟΖ

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να ανταλλάξω απόψεις με τον ΓΓ των ΗΕ σε σχέση με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, είπε ο ΥΠΕΞ.

Τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα της Αμμοχώστου συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα που εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ για να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό αμέσως μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και να ανταλλάξω απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ σε σχέση με τις τουρκικές έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, όπως φυσικά και τις δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που είναι σε πλήρη αντίθεση, ανάμεσα σε άλλα, με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, σημείωσε «την ικανοποίηση του Γενικού Γραμματέα για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, όπως επίσης την ξεκάθαρη δέσμευση και ετοιμότητά του για να προχωρήσει η όλη διαδικασία αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τη συζήτηση, η διαδικασία θα πρέπει να λάβει χώρα σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον που θα ενισχύει την προσπάθεια έτσι ώστε να δύναται να οδηγήσει σε θετική κατάληξη, που δεν θα είναι τίποτε άλλο από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ.

Τέλος, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση και για τα μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ενώ ο γ.γ. αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ