Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
x

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΠΙΘΑΝΩΣ ΟΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας εκτίμησε ότι «οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να αποδειχθούν κάτι μη προσωρινό και να υπάρξει πίεση στα επιτόκια»

Την εκτίμηση ότι αν η πανδημία διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο ακόμα, πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να αποδειχθούν κάτι μη προσωρινό και να υπάρξει πίεση στα επιτόκια, διατύπωσε απόψε, από το βήμα του 6ου Thessaloniki Summit, o πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ.Χαρδούβελης εκτίμησε ακόμα πως μέχρι το τέλος του 2021 τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι οι τράπεζες -και όχι ένας γραφειοκράτης σε υπουργείο- που έχουν την τεχνογνωσία, για να κάνουν την αξιολόγηση και επιλογή των επιχειρήσεων, που θα επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για τον πληθωρισμό

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως παρότι οι διάφοροι εποπτικοί οργανισμοί και κεντρικές τράπεζες θεωρούν πως το φαινόμενο είναι προσωρινό, «αν η πανδημία μείνει πάνω από έναν χρόνο ακόμα, πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να παραμείνουν, δεν θα είναι κάτι προσωρινό. Όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει, θα υπάρχει πίεση και στα επιτόκια. Αν μάλιστα πιστέψει ο κόσμος και η αγορά ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει και θα παραμείνει σε υψηλό σημείο για δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια, τότε θα δούμε τα επιτόκια πραγματικά να ανεβαίνουν» σημείωσε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι η άνοδος των επιτοκίων «δεν θα είναι τόσο τρομαχτική» και μάλλον θα διευκολύνει τις εργασίες των τραπεζών.

Για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν με τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα διατεθούν στις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε: «Το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει την επιλογή των επιχειρήσεων, να ξέρει ποια επενδυτικά πρότζεκτ είναι βιώσιμα και ποια έχουν κίνδυνο. Ο τρόπος που θα διοχετευτεί αυτή η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι το ρίσκο να μοιραστεί ανάμεσα στον επενδυτή, που θα βάλει τουλάχιστον το 20% (δικό του κεφάλαιο), και στις τράπεζες που θα δανείσουν περίπου 30%. Το υπόλοιπο είναι χρήματα της ΕΕ, μέσω του υπουργείου. Την επιλογή των επιχειρήσεων, ποιοι θα πάρουν χρήματα, ποιοι θα μείνουν απ' έξω και ποιοι πρέπει να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, θα την κάνουν κυρίως οι τράπεζες. Αυτές θα μπουν στη φωτιά, δεν μπορεί να την κάνει αυτή τη δουλειά ένας γραφειοκράτης σε ένα υπουργείο, πρέπει΄να την κάνει κάποιος, που είναι μέσα στην αγορά».  

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την κεφαλαιακή επάρκεια

«Το 2015 σχεδόν τα μισά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι τράπεζες ήταν μη εξυπηρετούμενα. Τα τελευταία δύο χρόνια μειώνονται δραστικά. Ήδη. στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έπεσαν στο 20% και βλέπω ότι στο τέλος του 2021 οι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες  τουλάχιστον, θα έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό» σημείωσε.
Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια. ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε πως οι ελληνικές τράπεζες -που όπως και το σύνολο των 120 συστημικών της ΕΕ βρίσκονται υπό τη σκληρή εποπτεία του SSM (Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού)- πρέπει να έχουν αρκετά κεφάλαια για το μέλλον, «Το πρόβλημά τους είναι ότι θέλοντας να "διώξουν" τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπόκεινται σε κάποιες λογιστικές απώλειες οι  οποίες αφαιρούνται από τα κεφάλαια. Νομίζω όμως πως έχουν αρκετά κεφάλαια και θα τα καταφέρουν» υπογράμμισε.
Ο κ.Χαρδούβελης επισήμανε ακόμα πως από το 2012 και μετά τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων έχουν μειωθεί δραματικά, ότι υπάρχει ρευστότητα και ότι, από το 2020 και μετά ιδιαίτερα, έχει αυξηθεί πάρα πολύ η χορήγηση δανείων.«Θεωρώ ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον γιατί θεωρώ πως οι τράπεζες λύνουν τα εσωτερικά τους θέματα και μαζί με δημόσιο μπορούν να σπρώξουν τη χώρα μπροστά» κατέληξε.

Η συνεισφορά της ΕΑΤ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ το ύψος των 34.000 δανείων που η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα χορήγησε από την έναρξη της πανδημίας σε επιχειρήσεις, όπως υπενθύμισε η πρόεδρός της, Αθηνά Χατζηπέτρου. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι «αυτές οι 34.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν είχαν το 2019 συνολικό τζίρο ίσο με περίπου το 60% του τζίρου  της χώρας». Η κα Χατζηπέτρου σημείωσε ακόμα πως, έχοντας πλέον αυξήσει το μέγεθός της, η Τράπεζα προσπαθεί να ακολουθήσει παράλληλη πορεία με τον τραπεζικό τομέα σε ό,τι αφορά το fintech (χρηματοοικονομική τεχνολογία), ενώ επιδιώκει να δημιουργήσει και συνθήκες συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, μέσω συνεργειών με διάφορους επιχειρηματικούς φορείς.  Επιπλέον, στοχεύει σε συνεργασίες με τεχνολογικές κοιτίδες, καθώς «στον τομέα της τεχνολογίας θα γίνει στον τραπεζικό χώρο ένα τεράστιο disruption». Η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας επισήμανε ακόμα ότι αν η πανδημία δεν συνεχιστεί, τότε θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την παροχή υπηρεσιών banking as a service.

Ο ρόλος των διεθνών αναπτυξιακών ιδρυμάτων στην πανδημία

Στην ανάγκη εμπλουτισμού του επιχειρηματικού μοντέλου των διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών, ώστε να αναλαμβάνουν και την ολιστική διαχείριση αναπτυξιακών πρότζεκτ, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της διακρατικής Παρευξείνιας Τράπεζας, Ρώσος οικονομολόγος Ντμίτρι Πάνκιν.«Θα ήθελα να ήμουν σε θέση να πω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα διεθνή αναπτυξιακά ιδρύματα έπαιξαν τον καταλυτικό ρόλο (στη στήριξη των οικονομιών). αλλά δεν θα ήταν ακριβές. Τον μεγαλύτερο ρόλο τον έπαιξαν οι κεντρικές και ομοσπονδιακές τράπεζες, που διοχέτευσαν τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία» σημείωσε και πρόσθεσε πως τα διεθνή αναπτυξιακά ιδρύματα χρειάζεται να αναπτυχθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε πέραν των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις για την προετοιμασία των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ο Ρώσος οικονομολόγος υπενθύμισε ακόμα ότι η Παρευξείνια έχει συμμετάσχει στη συγχρηματοδότηση μεγάλων πρότζεκτ στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων αυτό της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το Thessaloniki Summit 2021 διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ