Σάββατο 30 Μαΐου 2020
x

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: ΑΒΑΣΙΜΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΦΟΔΡΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΡΟΜΑ

Αναφορικά με τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων του οικισμού, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «δύο-τρεις φωνές» που δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο.

Αβάσιμα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα σχετικά με τις σφοδρές αντιδράσεις των Ρομά του οικισμού Νέας Σμύρνης στη Λάρισα κατά τη σημερινή παρουσία του κλιμακίου της κυβέρνησης στην περιοχή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οπως είπε, οι θεσμικοί φορείς, οι εκπρόσωποι τοι οικισμού αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι άκουσαν με προσοχή τα όσα τους μετέφεραν σχετικά με τον αποκλεισμού του οικισμού λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων και αντιλήφθηκαν το μέγεθος της κατάστασης.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων του οικισμού, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «δύο-τρεις φωνές» που όμως εστίαζαν στο γεγονός ότι τέθηκε σε καραντίνα μόνο ο οικισμός και όχι όλη η Λάρισα.

«Αυτές οι φωνές δεν έρχονται να ανατρέψουν την καλή συνεργασία που είχαμε», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους εν μέσω της πανδημίας.

Ο καθηγητής χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που κρατούν οι Ρομά στη Λάρισα, παρακαλώντας να συνεχίσουν να τηρούν αυτή τη στάση, τονίζοντας παράλληλα θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, για φόβο, για διχασμό» είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε άλλες χώρες που αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή, επισημαίνοντας πως «αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας».

«Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε» είπε.

Παράλληλα, επικαλούμενος την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, εξήρε την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών, φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη, να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

«Φέτος πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά. Οι Ρομά ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς κάτω από αυτούς. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν αν μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες» είπε διαβάζοντας την ανακοίνωση.

«Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα κρίση είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για περισσότερους από μας, η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά γίνονται και δυσκολότερες με τα μέτρα της απομόνωσης» πρόσθεσε και τόνισε την κατανόηση που επέδειξαν οι Ρομά στη Λάρισα.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ