Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
x

ΧΑΝΑΟΥ: ΤΟ AFD ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ


Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις δολοφονίες στο Χάναου τρομοκρατική επίθεση. Τι μερίδιο ευθύνης φέρει το AfD;

Ως «πολύ υψηλό» εκτιμά τον ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντισημιτικό κίνδυνο στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Οι δολοφονίες στο Χάναου την Τετάρτη ήταν «σαφώς μια τρομοκρατική επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα». Όπως διαβεβαίωσε, θα αυξηθούν τα μέτρα προστασίας σε όλη τη Γερμανία, για παράδειγμα για τζαμιά. Το ζητούμενο τώρα είναι το κράτος δίκαιου να είναι σε θέση να αμύνεται, επεσήμανε ο κ. Ζεεχόφερ όπως και η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο το μεσημέρι. Και οι δύο κατέστησαν σαφές ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός συνιστά το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Παρακολούθηση του AfD από τις αρχές ασφαλείας;

Στο μεταξύ όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που καθιστούν το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνυπεύθυνο για τις δολοφονικές επιθέσεις την Τετάρτη το βράδυ στο Χάναου. Το AfD είναι η «πολιτική πτέρυγα του μίσους» δήλωσε ενδεικτικά ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ. Το κόμμα αυτό στοχεύει στο να μπορούν να λέγονται ξανά στη Γερμανία πράγματα που σήμερα θα ξεπερνούσαν τα επιτρεπτά όρια του δημόσιου διαλόγου. Ο κ. Έζντεμιρ κάλεσε όλα τα άλλα κόμματα σε μια κοινή στάση προκειμένου να μην επιτευχθεί αυτός ο στόχος του AfD. Η στάση αυτή αποκλείει σύμφωνα με τον πολιτικό των Πρασίνων τόσο τη συνεργασία όσο και την ανοχή από αυτό το κόμμα. Ο Τζεμ Έζντεμιρ αναφέρεται σαφώς στην πρόσφατη εκλογή πολιτικού των Φιλελευθέρων στο αξίωμα του πρωθυπουργού στο κρατίδιο της Θουριγγίας με τις ψήφους του AfD και των Χριστιανοδημοκρατών.

Ο ΓΓ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Λάρς Κλίνγκμπαϊλ πάει ακόμη ένα βήμα παραπέρα και ζητά την παρακολούθηση του AfD από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία είναι υπεύθυνη για θέματα κατασκοπείας εντός της χώρας αλλά και πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο το πολίτευμα στη Γερμανία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κάποιος πυροβόλησε στο Χάναου…, αλλά ήταν πολλοί που τον όπλισαν. Και σε αυτούς ανήκει αναμφίβολα και το AfD». Το κόμμα αυτό έχει σύμφωνα με τον κ. Κλίνγκμπαϊλ «δηλητηριάσει» τους τελευταίους μήνες το κοινωνικό κλίμα στη Γερμανία. Όπως υποστηρίζει, θα πρέπει σύντομα οι αρχές ασφαλείας να αποφασίσουν για την παρακολούθηση του.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ