Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ:ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΝΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο Σύλλογος Γυναικών Στανού απευθύνθηκε σε τουριστικά γραφεία για να αναδείξει το άπλωμα του… τραχανά και το άνοιγμα της πίτας σε τουριστικές εμπειρίες

Απλώνουν τραχανά, ετοιμάζουν πίτες με χειροποίητο φύλλο, φτιάχνουν γλυκό του κουταλιού, πήζουν γιαούρτι, ψήνουν γαλατόπιτες, γεμίζουν λουκάνικα, κάνουν λικέρ. Κι όλες αυτές τις παραδοσιακές δραστηριότητες αποφάσισαν να τις μετατρέψουν σε τουριστική πρόταση, για να προσελκύσουν τουρίστες στο χωριό τους. Οι γυναίκες του Στανού, ενός χωριού της Βόρειας Χαλκιδικής, θέλησαν να δείξουν στον κόσμο τι μπορεί να κάνει κανείς σε μια παραδοσιακή χωριάτικη αυλή, ανοίγοντας μια πόρτα σε τουρίστες που αναζητούν αυθεντικές, τουριστικές εμπειρίες και θέλουν να γίνονται κομμάτι του τόπου που επισκέπτονται.

Η διαφορετική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Γυναικών Στανού Χαλκιδικής «Αγία Χάιδω», ο οποίος ήρθε σε επαφή με τουριστικά πρακτορεία, ώστε να σχηματοποιηθούν όλες αυτές οι παραδοσιακές δράσεις σε ένα τουριστικό πακέτο και να προσφέρονται ως επιλογή στους τουρίστες. Μάλιστα, οι γυναίκες του Συλλόγου έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία με ένα τουριστικό γραφείο, για να υποδέχονται κάθε Τρίτη στο χωριό τους επισκέπτες και να τους παρουσιάζουν τα γαστρονομικά και όχι μόνο έθιμά τους, ενώ έχουν γίνει αποδέκτες σχετικού ενδιαφέροντος και από άλλα.

Η παραδοσιακή αυλή και η συμμετοχή των τουριστών

Η ιδέα προέκυψε από τη συμμετοχή του Συλλόγου σε μια δράση της πρωτοβουλίας Kouzina, του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, η οποία έβγαλε τις γυναίκες του χωριού στις αυλές τους με τους πλάστες και τα υλικά τους, για να δείξουν σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους τις παραδόσεις τους.

Η ανταπόκριση που έλαβαν από αυτή τη μία εκδήλωση λειτούργησε ως δέλεαρ για τις γυναίκες του Συλλόγου και αποφάσισαν να την μετατρέψουν σε οργανωμένη, τουριστική πρόταση. Έτσι στην αυλή ενός σπιτιού του χωριού -το οποίο στο εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί ώστε να αναπαριστά την ζωή σε παλαιότερα χρόνια, με τον αργαλειό στημένο, το φανάρι αντί για ψυγείο, την κούνια του μωρού και το παλιό κρεβάτι- οι γυναίκες του Συλλόγου θα δείχνουν από τη νέα τουριστική σεζόν –όταν αυτή ξεκινήσει- τα ταλέντα τους, με βοηθούς στη διαδικασία τους τουρίστες.

Η εμπειρία θα έχει ως εξής: οι επισκέπτες θα γεύονται πρώτα την πίτα, τον τραχανά, το γλυκό, το γιαούρτι και ό,τι άλλο έχουν ετοιμάσει οι γυναίκες και στη συνέχεια θα συμμετέχουν σε ένα πρακτικό μάθημα για την παρασκευή τους. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα χρησιμοποιούνται τοπικά υλικά, ώστε να στηριχθούν έτσι και οι τοπικοί παραγωγοί. Μάλιστα, οι επιδείξεις αυτές θα συνοδεύονται και από τοπικά τραγούδια από τις γυναίκες του τοπικού ΚΑΠΗ που βοηθούν στην προσπάθεια.

Μια τουριστική προοπτική

«Είδαμε μια τουριστική προοπτική στο χωριό μας, την οποία και θέλουμε να αναπτύξουμε. Θέλουμε να δώσουμε στον Στανό, που δεν είναι τουριστικός προορισμός, μια τουριστική ευκαιρία, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους τοπικούς παραγωγούς» λέει στη Voria.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Στανού Χαλκιδικής «Αγία Χάιδω», Ευαγγελία Καβλίτση, υπογραμμίζοντας τη ζωντάνια του τόπου της, όπου ακούγονται συνεχώς γέλια και παιδικές φωνές, αφού, όπως εξηγεί η ίδια, ο Στανός είναι το δεύτερο χωριό στην Ελλάδα σε οικογένειες πολυτέκνων.

«Πέρυσι πραγματοποιήσαμε τη δράση ως προβολή και φέτος, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα το ξεκινήσουμε ως τουριστική προϊόν. Δεν πτοούμαστε από όλα αυτά που συμβαίνουν. Κρατάμε τη θετική μας ενέργεια και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τους τουρίστες» σημειώνει και εξηγεί πως οι γυναίκες του χωριού είναι ενθουσιασμένες και όταν πέρυσι υποδέχθηκαν τους πρώτους δημοσιογράφους, έδειξαν τον ενθουσιασμό τους βγάζοντας τα υφαντά του χωριού τους στις αυλές. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου, πολλές ακόμα δράσεις μπορούν να συνοδεύσουν την πρωτοβουλία αυτή, όπως για παράδειγμα μια ξενάγηση στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου του Στανού, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται το 1811 και παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ