Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΧΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Πρέπει και οι τράπεζες να καταλάβουν τον ρόλο τους και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών

Οι τράπεζες ζητούν από τους επιχειρηματίες να πληρώσουν, με μηδενικό επιτόκιο, το 20% του κεφαλαίου που πρόκειται να τους χορηγήσουν και στη συνέχεια να τοκίσουν αυτά τα χρήματα με 4,5%. Τα παραπάνω επισημαίνει ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών Σάββας Χαλιαμπάλιας σχετικά με τη δανειοδότηση μέσω του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

«Επιχειρώντας να εξομαλύνει τις συνέπειες του κορωνοϊού και να τονώσει την ρευστότητα, η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα συμπεριλαμβάνοντας και τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις που είναι πιστοληπτικά υγιείς. Η εκταμίευση των σχετικών κεφαλαίων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ενώ το ποσοστό της κρατικής εγγύησης για κάθε δάνειο επιλέξιμης επιχείρησης ανέρχεται σε 80%», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Όσον αφορά τη 2η φάση των εγγυοδοτικών δανείων, μετά το ΤΕΠΙΧ 2, οι τράπεζες πραγματικά δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό γιατί ενώ έρχεται το κράτος και εγγυάται το 80% του εκάστοτε δανείου, τα πιστωτικά ιδρύματα για να δώσουν ένα λογικό επιτόκιο 4,5% απαιτούν από τις επιχειρήσεις να καταθέσουν το 20% του δανείου σε αυτές- δηλαδή το 1/5 του κεφαλαίου, με 0% επιτόκιο. Στη συνέχεια έρχονται να τοκίσουν τα ίδια μας τα λεφτά με 4,5%», σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Έχουν δηλαδή κατά 80% εξασφάλιση από το δημόσιο και ζητούν από τους δανειολήπτες το υπόλοιπο 20% σε μετρητά για να μπορέσει η κάθε επιχείρηση να ξεπεράσει αυτό το ζόρι που αντιμετωπίζει ως συνέπεια του κορωνοϊού. Δυστυχώς, έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Πρέπει και οι τράπεζες να καταλάβουν τον ρόλο τους και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Να συνδράμουν τους πελάτες τους και ειδικά τις επιχειρήσεις που κινούν την οικονομία της χώρας» συμπληρώνει ο γνωστός επιχειρηματίας. 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ