Σάββατο 4 Ιουλίου 2020
x

BREXIT: ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ

Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας μετά απ' αυτή την πανδημία είναι περισσότερο χάος, υπογράμμισε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κάλεσε χθες την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν μετά το Brexit.

Ο Καν ζήτησε από τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κορυφαίο υπουργό αρμόδιο για το Brexit Μάικλ Γκόουβ «να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία» και να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που πρόκειται να επαναληφθούν σήμερα, Τρίτη.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας καθώς προσπαθούμε να βρούμε πώς να προχωρήσουμε απ' αυτή την πανδημία είναι περισσότερο χάος και αβεβαιότητα», έγραψε στο Twitter ο Καν, ο οποίος ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

«Έχω καλέσει την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία και να επιδιώξει τη ρεαλιστική οδό της επιδίωξης μιας παράτασης των διαπραγματεύσεων του Brexit».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε στους Sunday Times πως η Βρετανία απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και άλλες διευθετήσεις. Το Λονδίνο έκανε «ένα βήμα πίσω -- δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω-- από τις αρχικές δεσμεύσεις», δήλωσε ο Μπαρνιέ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με αυτά που έχει υπογράψει (ο Τζόνσον) μαζί μας», πρόσθεσε αναφερόμενος σε μια κοινή διακήρυξη σχετικά με τις αρχές που θα διέπουν τις μελλοντικές σχέσεις.

Οι Τζόνσον και Γκόουβ έχουν πει πως θα δεχθούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε νέους εμπορικούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ