Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΥΓΕΡΗ:ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΔΑΠ

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς για την υποχρηματοδότηση και απαξίωση των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ).

Το θέμα του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες από τις φετινές δράσεις των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ), έφερε σήμερα στη Βουλή η Δώρα Αυγέρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), με σχετική ερώτηση, που απηύθυνε στους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

"Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους της φετινής δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» φέρνει ανυπολόγιστες και απρόσμενες ανατροπές στον οικογενειακό και επαγγελματικό προϋπολογισμό οικογενειών, που δεν έχουν εναλλακτικές φύλαξης των παιδιών τους στο σπίτι όσο οι γονείς εργάζονται, πόσο μάλλον την οικονομική δυνατότητα για τη συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, στους οποίους αποκλείονται από το πρόγραμμα το 50% έως 75% των παιδιών που μέχρι τώρα εγγράφονταν κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τους Δήμους Λαγκαδά,  Αλεξανδρούπολης, Κασσάνδρας, Πολύγυρου, Σερρών, Φλώρινας, Άρτας, Πέλλας. Για παράδειγμα, στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα στο ΚΔΑΠ Ζαγκλιβερίου, με δυναμικότητα για φοίτηση 68 παιδιών, έλαβαν voucher μόλις 32. Στο ΚΔΑΠ Καλάνδρας του Δήμου Κασσάνδρας Χαλκιδικής, με δυναμικότητα 50 παιδιών, έλαβαν voucher μόλις 15. Στο ΚΔΑΠ Μεγάλης Παναγιάς του Δήμου Αριστοτέλη, από τη δυναμικότητα των 90 ατόμων μόλις 35 είναι οι ωφελούμενοι. Στο ΚΔΑΠ Στρατωνίου του ίδιου Δήμου, δυναμικότητας 116 παιδιών, θα ωφεληθούν μόλις 27 παιδιά. Στο ΚΔΑΠ Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου, δυναμικότητας 30 παιδιών, θα ωφεληθούν μόνον οκτώ παιδιά. Στο ΚΔΑΠ Προβατά του Δήμου Σερρών, δυναμικότητας 80 παιδιών, έλαβαν voucher 23 παιδιά, ενώ  στο ΚΔΑΠ Σκουτάρεως του ίδιου Δήμου, έλαβαν voucher 41 παιδιά (σε συνολική δυναμική 140 ατόμων).

Υπολογίζεται ότι περί τα 66.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν εκτός των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να τα υποχρηματοδοτήσει τις δράσεις τους στο 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των σχετικών voucher.

 Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αναμένει, υπό αυτές τις συνθήκες, ότι η πλειοψηφία των δήμων θα αναγκαστεί να κλείσει οριστικά τα ΚΔΑΠ, απολύοντας το σύνολο του προσωπικού. Στο «καλό» σενάριο τα ΚΔΑΠ θα υπολειτουργούν με λιγότερο από το μισό προσωπικό τους.

Η αγωνία και αβεβαιότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες κορυφώνεται εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς και επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τη γενικότερη εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η κυβερνητική διαχείριση σε όλα τα μέτωπα της πανδημίας.

Στην ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Εσωτερικών, η Δώρα Αυγέρη ζητά την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή στις δομές των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ όλων όσων έχουν ανάγκη των υπηρεσιών τους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των κέντρων αλλά και των εργαζομένων σ' αυτά".
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ