Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΥΓΕΡΗ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ερώτηση Αυγέρη στη Βουλή: «Άμεση ανάγκη για επαναλειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Γραφείου Επικουρικού Ταμείου στη Θεσσαλονίκη»

Την επαναλειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Γραφείου Επικουρικού Ταμείου στη Θεσσαλονίκη ζητούν οι συνταξιούχοι της πόλης, οι οποίοι επί μήνες ζητούν την επίλυση του προβλήματος χωρίς να παίρνουν απάντηση, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, σε ερώτησή της προς τον υπουργό Εργασίας.

Όπως σημειώνει η ίδια, η έλλειψη των παραπάνω υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη έχει ως συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού.

«Συνταξιούχοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα για την επίλυση ζητημάτων, όπως η καταβολή χρημάτων για τα έξοδα κηδείας συγγενικών τους προσώπων, ακόμη και χρημάτων για την αγορά γυαλιών οράσεως!», επισημαίνει η κα. Αυγέρη και προσθέτει:

«Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική ασφάλιση».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Δώρα Αυγέρη, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητά την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου «να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της επαναλειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Επικουρικού Ταμείου».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«ΠΡΟΣ
κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ  ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένα από τα βασικότερα αιτήματα  των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης, εκτός από την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών και άλλων διεκδικήσεών τους, είναι και η  επαναλειτουργία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Γραφείου του Επικουρικού Ταμείου στη Θεσσαλονίκη.

Η υπερσυγκέντρωση όλων των  δημόσιων υπηρεσιών, Υπουργείων κλπ, στην Αθήνα, δημιουργεί σοβαρά, πρόσθετα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν μακριά από την πρωτεύουσα. Θέτει εμπόδια στην επίλυση ακόμα και των πιο απλών γραφειοκρατικών υποθέσεων που θα μπορούσαν να διευθετηθούν άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι αναγκάζονται να δαπανούν χρόνο και χρήματα και να μεταβαίνουν στην Αθήνα ακόμα και για τα πλέον απλά θέματα, όπως  η καταβολή χρημάτων για την αγορά γυαλιών οράσεως ή και για τα έξοδα κηδείας συγγενικών τους προσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το γραφείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετούσε συνταξιούχους από την ευρύτερη περιφέρεια  Μακεδονίας – Θράκης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξοικονόμηση και χρημάτων και ταλαιπωρίας από τους συνταξιούχους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Βασίλη Παρτάλη, Προέδρου του Σωματείου των Συνταξιούχων σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης: «Σήμερα πρέπει να απευθυνθούμε στην Αθήνα ξοδεύοντας και από την τσέπη μας για να πάρουμε απλώς και μόνο τα έξοδα κηδείας του συζύγου ή της συζύγου μας. Περιμένουμε μήνες ολόκληρους, τηλεφωνούμε σε τηλέφωνα που δεν απαντούν ποτέ. Και η ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Αν χρειαστεί να ιεραρχήσω τις ανάγκες για την υγεία μου εφόσον δεν με καλύπτει τα δημόσιο νοσοκομείο τότε θα πληρώσω το ιδιωτικό νοσηλευτήριο και δεν θα πληρώσω το ρεύμα ή τον ΕΝΦΙΑ ».

Επειδή  το δικαίωμα πρόσβασης στην κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρέωση της Πολιτείας ιδίως όταν πρόκειται για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Επειδή η αποκέντρωση είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Επειδή πρόκειται για ζήτημα ίσης μεταχείρισης των πολιτών και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες.

Επειδή επαναλειτουργία δεν συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες και έξοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της επαναλειτουργίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους της Θεσσαλονίκης και του Γραφείου Επικουρικού Ταμείου;»
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ