Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


Κοινή στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή των τριών όπλων, στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κύπρου ανακοίνωσε η Τουρκία από την Κυριακή.

Την είδηση είχε αναρτήσει λίγο μετά τις έντεκα το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η στρατιωτική άσκηση "Τσενγκίζ Τοπέλ" φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους πεσόντες Τούρκους αξιωματικούς στην αεροπορική επίθεση του 1964, την οποία είχε εξαπολύσει η Τουρκία στην περιοχή των Κοκκίνων, στη δυτική πλευρά της Κύπρου. Η άσκηση "Τσενγκίζ Τοπέλ" φέρεται να ξεκινά την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 10 του μηνός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης που επικαλείται το Ανατολού, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, συνεργασίας και επιχειρηματικότητας μεταξύ της ούτω καλούμενης “τουρκοκυπριακής ειρηνευτικής δύναμης”, δηλαδή του τουρκοκυπριακού στρατού και της στρατιωτικής διοίκησης των κατεχομένων. Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην άσκηση "Τσενγκίζ Τοπέλ" με μονάδες αεροπορίας, ναυτικού και εδάφους.

Απάντηση στην EUNOMIA 

Πρέπει να σημειωθεί πως η κοινή άσκηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και του τουρκοκυπριακού στρατού ανακοινώνεται μία εβδομάδα μετά το τέλος της αεροναυτικής άσκησης EUNOMIA στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις στην περιοχή βρίσκονται σε διαρκή συνθήκη αναζωπύρωσης λόγω του θέματος της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ