Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΑΠΘ: ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Ο ΕΛΒΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ BERNHARD SCHöLKOPF

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης, Bernhard Schölkopf. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 και ώρα 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός από Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Χαιρετισμός από την Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγητή Ελευθέριο Αγγελή

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Ιωάννη Πήτα

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «From statistical to causal artificial intelligence»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα του τιμωμένου

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Bernhard Schölkopf συμπεριλαμβάνουν τη μηχανική μάθηση και την αιτιατή συναγωγή. Οι μέθοδοί του έχουν εφαρμοστεί σε ποικίλα πεδία, από την επίλυση προβλημάτων στον χώρο της βιοϊατρικής έως την υπολογιστική φωτογραφία και την αστρονομία. Ο Καθηγητής Schölkopf, πριν αναλάβει διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck το 2001, εκπόνησε επιστημονική έρευνα στην εταιρεία AT&T Bell Labs, στο ερευνητικό κέντρο GMD FIRST στο Βερολίνο και στο εργαστήριο της Microsoft Research στο Cambridge. Είναι μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το J.K. Aggarwal της διεθνούς Ένωσης για την Αναγνώριση Προτύπων (IARP), το βραβείο της Ακαδημίας Επιστημών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου (BBAW), το βραβείο Milner της Βασιλικής Εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βραβείο Leibniz, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιστήμης Körber και το βραβείο Frontiers of Knowledge του Ισπανικού Ιδρύματος BBVΑ. Είναι ένας διακεκριμένος ερευνητής της Amazon.

Τυγχάνει εταίρος (fellow) της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (ACM) και του προγράμματος CIFAR «Μάθηση σε Μηχανές και στον Εγκέφαλο» (Learning in Machines and Brains).

Κατέχει θέση Καθηγητή στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH). Ο Καθηγητής Schölkopf είναι συνιδρυτής της σειράς θερινών σχολείων Μηχανικής Μάθησης. Συνέβαλε στην ίδρυση του επιστημονικού περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης Journal of Machine Learning Research, που θεωρείται σήμερα η ναυαρχίδα των περιοδικών στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ