Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ DOWNLOADING

Μια νέα εποχή δημιουργείται στη χώρα με την έξοδό της από τη Λίστα 301 των ΗΠΑ. Ποια κατάσταση επικρατεί στα πνευματικά δικαιώματα.

Αντιστρόφως ανάλογη με την παγκόσμια τάση ήταν η πορεία των εσόδων στην Ελλάδα από τον κινηματογράφο και το Home Entertainment.

Όπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Feelgood Entertainment Ειρήνη Σουγανίδου σε ψηφιακή συζήτηση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την έξοδο της Ελλάδας από την λίστα 301 των ΗΠΑ, τα έσοδα στη χώρα μας σε αυτές τις δραστηριότητες παρουσίασαν σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια την ώρα που στο εξωτερικό συμβαίνει το αντίθετο.

Σύμφωνα με την κ. Σουγανίδου, αυτό οφείλεται στην ανεξέλεγκτη πειρατεία, η οποία στέρησε από τους νόμιμους δικαιούχους και από το κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως πρόσθεσε η  Έλλη Φιλιπποπούλου, δικηγόρος Σύμβουλος Ρυθμιστικών Υποθέσεων, Ειδικευμένη σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού, πρέπει να δημιουργηθούν πλέον οι προϋποθέσεις στη χώρα μας για να προχωρήσουν επενδύσεις τόσο διεθνείς όσο και εγχώριες στον τομέα των οπτικοακουστικών.

Σύμφωνα με την ίδια πρέπει να δοθούν τόσο οικονομικά κίνητρα, όσο και κίνητρα που να αφορούν την προστασία κατά της πειρατείας και ένα ευνοϊκό και σταθερό περιβάλλον για προστασία των δικαιωμάτων των παραγωγών.      

Η Ελλάδα με την έξοδο από τη λίστα

Η χώρα μας βγήκε πρόσφατα από τη λίστα 301 των ΗΠΑ, που περιλαμβάνει χώρες  οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή προστασία πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές σηματοδοτεί μια νέα εποχή επενδύσεων στην Ελλάδα που απώλεσε ένα βαρίδιο που την ταλαιπωρούσε επί μία δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της ψηφιακής εκδήλωσης του Ελληνιαμερικανικού Επιμελητηρίου αναλύθηκαν: η σημασία της εξόδου της Ελλάδας από τη Λίστα 301, ο αντίκτυπος στην οικονομική διπλωματία, οι διαρθρωτικές αλλαγές για την προστασία των σημάτων, η σημασία του αδειοδοτημένου λογισμικού στον κυβερνοχώρο αλλά και οι αναμενόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της διαδικτυακής πειρατείας και των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και η σημασία της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση, έδωσε τα συγχαρητήρια του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στην ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες και τις αποφασιστικές ενέργειές της, οι οποίες σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από τη λίστα 301 του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, στην οποία βρισκόταν από το 2008. Ειδικότερα επεσήμανε: «Η σημασία αυτής της επιτυχίας έχει μεγαλύτερη αξία όταν αναλογιστούμε ότι ολοκληρώθηκε στη δύσκολη περίοδο του Covid-19 και είναι ένας ακόμα πυλώνας επιτυχίας της Ελλάδος».
 
O κ. Γιάννης Μαστροκώστας, Εταιρικές Υποθέσεις – Διευθυντής ΝΑ Ευρώπης Καταπολέμησης Παράνομου Εμπορίου, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Πρόεδρος Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε: «Η σημαντική επιτυχία της εξόδου από τη λίστα 301 αποκαθιστά σταδιακά την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η έξοδος από τη λίστα 301 δεν είναι μια ευκαιριακή κατάκτηση για τη χώρα, αλλά η αρχή ενός αγώνα που θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα χαμένα έσοδα, αλλά και αξιοπιστία προς τους επενδυτικούς εταίρους. Η συνεργασία είναι το κλειδί της επιτυχίας. H καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της πειρατείας δεν είναι απλώς μέρος ενός νέου αναπτυξιακού αφηγήματος. Συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή και ευημερία, αλλά και με τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει η χώρα: να αποτελεί η Ελλάδα έναν φιλόξενο, αξιόπιστο και ασφαλή επενδυτικό προορισμό».
 
O κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε: «Η διαγραφή της Ελλάδας από τον κατάλογο 301 των ΗΠΑ επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο τη βούληση της ελληνικής Κυβέρνησης να αφήσει πίσω βαρίδια του παρελθόντος και να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα των τεχνολογικών του υποδομών».
 
O Παναγιώτης Σταμπουλίδης Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στάθηκε με τη σειρά του στην ύπαρξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, με τη διαμόρφωση του πλαισίου προστασίας αυτών, καθώς επίσης και στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε συγκεκριμένα: "Για εμάς, αποτελεί αναπτυξιακό μέσο η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου και η προστασία των σημάτων, είτε της πνευματικής, είτε της βιομηχανικής ιδιοκτησίας."
 
O κ. Νίκος Πρεντουλής, Μέλος Επιτροπής Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η καταπολέμηση του παραεμπορίου είναι ένα πεδίο στο οποίο είναι πολύ κρίσιμη η ανάπτυξη της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή τη συνεργασία την επιβάλλει και η ίδια η νομοθεσία για το παραεμπόριο. Ο κ. Τ. Συκάκης  με τη σειρά του τοποθετήθηκε συγκεκριμένα: "Η καινοτομία στα νέα καπνικά προϊόντα έχει φέρει νέα εμπορικά σήματα που έρχονται να προστεθούν πλάι σε παλιά και πολύ γνωστά σήματα. Η τεχνολογία, τα παλιά και τα νέα σήματα είναι ο πλούτος της εταιρείας μας και είναι αυτονόητο ότι κάνουμε ότι πρέπει για να τα προστατέψουμε."
 
O κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε: "Για πρώτη φορά ως πολιτεία προσπαθήσαμε να καταγράψουμε τις ανάγκες του Δημοσίου τομέα σε λογισμικό αυτοματισμού γραφείου και σε λειτουργικά συστήματα. Σε λίγο χρονικό διάστημα μπορέσαμε με επιμονή και προσπάθεια, ως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, να συλλέξουμε τις απαιτήσεις που έχουν οι φορείς του Δημοσίου σε διάφορες κατηγορίες λογισμικού και καταλήξαμε σε άδειες λογισμικού, οι οποίες απαιτούνται για τα επόμενα 3 χρόνια." Τόνισε τη σημασία συνεργασίας με όλους του φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
 
Ο Βασίλης Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής, από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σημείωσε ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε περισσότερο είναι ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και λιγότερο υποθέσεις παράνομου λογισμικού. Ειδικότερα, ως υπηρεσία αναπτύσσουμε μια σειρά από καινοτόμες δράσεις οι οποίες ενημερώνουν για όλα τα ζητήματα ασφάλειας, cyberalert.gr, καθώς επίσης τα mobile apps feelsafe και cyberkid, ενώ ο κ. Α. Οικονόμου επεσήμανε ότι όσον αφορά στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και το λογισμικό, η Ελλάδα πραγματοποίησε πολλά σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και αυτό το γεγονός οδήγησε στην έξοδό της από τη λίστα 301. Ειδικότερα τόνισε: "Ως Microsoft, θεωρούμε ότι η προμήθεια λογισμικού από τα νόμιμα κανάλια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. αλλά και των οργανισμών."
 
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Γιατρωμανωλάκης, Γενικός Γραμματέας, Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού υπογράμμισε ότι: «Ως Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβανόμαστε το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και της πειρατείας ως βασική προϋπόθεση, προκειμένου να αναδειχθεί ο κλάδος του πολιτισμού και της δημιουργίας. Η επίλυση διάφορων εργασιακών ζητημάτων, τα οποία αναδείχθηκαν την περίοδο του κορονοϊού, μαζί με τη διαρκή ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη διαρκή εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου είναι τα τρία ζητήματα τα οποία θα επιτρέψουν να υπάρχει επαρκής υποδομή, πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε όλο το αναπτυξιακό μοντέλο του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργίας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ