Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
x

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η υπουργός επεσήμανε πως η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και η κίνηση Ερντογάν δείχνει βαθιά ισλαμική τάση.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη αναφορικά με τη χρήση της Αγίας Σοφίας, μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, από την τουρκική κυβέρνηση, για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Η Αγία Σοφία, μαζί με άλλα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Άρα, η Αγία Σοφία απολαμβάνει και χαίρει ισχυρής προστασίας ως μείζον πολιτιστικό αγαθό της ανθρωπότητας» τόνισε η κ. Μενδώνη στην ΕΡΤ1.

«Το 1934 ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίστηκε ότι το συγκεκριμένο μνημείο ανήκει στην ανθρωπότητα, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε η διαχρονική Ιστορία της Κωνσταντινούπολης και η πολυπολιτισμικότητά της. Στην ουσία απεδόθη ο προσήκων σεβασμός σ’ αυτό το οικουμενικό μνημείο.

»Η σημερινή κίνηση του προέδρου Ερντογάν δείχνει μια βαθιά ισλαμική τάση η οποία συνδέεται με την εσωτερική πολιτική του, τη στιγμή που η Τουρκία ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ παρά να αποδοκιμάζω τη συγκεκριμένη κίνηση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ