Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
x

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟΥΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό.

Εκτός της κυπριακής ΑΟΖ έπλευσε το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο από τα μέσα Ιανουαρίου βρισκόταν στο τεμάχιο 8.

Υπενθυμίζεται ότι το γεωτρύπανο Γιαβούζ βρέθηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου, στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια της Κύπρου, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ την περασμένη Παρασκευή μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η ‘κυβέρνηση της ΤΔΒΚ’ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι σε αυτή την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οπό τις 26 Δεκεμβρίου 2019 το Γιαβούζ δεν έστελνε σήμα τοποθεσίας και δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του στο marine traffic, μεταδίδει το sigmalive.com.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ