Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
x

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΙΚΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ PFIZER ΓΙΑ ΤΗΝ COVID-ΠΟΙΟΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ

αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID.

Από τη Δευτέρα, (28/03) θα είναι διαθέσιμο το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID ® , PFIZER) και θα αφορά τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται από σήμερα, Παρασκευή.

Θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία που εφαρμόστηκε και για τη διάθεση της μολνουπιραβίρης (LAGEVRIO).

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ημέρες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ.

Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

Ποιοι δικαιούνται το αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό
To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά >12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης

Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/

Εφιστάται η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και τα οποία είναι τα ακόλουθα:

-Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

-'Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

-Κυστική ίνωση

-Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

-Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)

-Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες

-HIV με CD4-Ηλικία ≥ 75 ετών

-2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

-Ηλικία ≥ 65

-ΒΜΙ ≥ 35

-ΣΔ υπό θεραπεία

-Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

-Χρόνια ηπατική νόσος

-Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

-Πνευμονική ίνωση

-Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

-Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ