Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
x

ΑΠΕΙΛΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του προς την Ευρώπη για το προσφυγικό ζήτημα, αν οι Βρυξέλλες «δεν στηρίξουν την Άγκυρα».

Νέες απειλές εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας για ακόμη μία φορά πως «θα ανοίξει τις πύλες» προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες αν οι Βρυξέλλες δεν στηρίξουν την Άγκυρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα του δεν μπορεί να φέρει μόνη της το βάρος αυτό.

«Με ή χωρίς στήριξη, θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενούς μας, όμως μέχρι ενός σημείου. Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό δεν λειτουργεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να ανοίξουμε τις πύλες προς την Ευρώπη», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία όπου λέει ότι μπορούν να εγκατασταθούν έως και 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αφού εκκαθαριστεί η περιοχή από τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Και πριν από λίγες μέρες ο Τούρκος πρόεδρος είχε εξαπολύσει τις ίδιες απειλές. Είχε ειρωνευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος Σύρων προσφύγων από την Τουρκία, προσθέτοντας πως «θα ανοίξει τις πύλες όταν έρθει η ώρα».

«Όταν λέω ότι θα ανοίξουμε τις πύλες (στους μετανάστες), είναι το λάβετε θέσεις» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Μην ανησυχείτε, όταν έρθει η ώρα, οι πύλες αυτές θα ανοίξουν» είχε πει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ