Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
x

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έχει πολύ μεγάλο ρίσκο η απόσπαση των αρχαίων της Βενιζέλου, τόνισε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Επίθεση κατά Τζιτζικώστα και Ζέρβα

Θέμα εκ του μη όντως χαρακτήρισε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τη συζήτηση που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα για τον τρόπο διαχείρισης των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Από τα πυρά του κ. Μπουτάρη σε συνέντευξη του στον ρ/σ Alpha Θεσσαλονίκης , δεν ξέφυγαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο βουλευτής της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/τΚΜ, Πάρις Μπίλλια, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, για τη στάση τους επί του θέματος.

«Όποιον και να ρωτήσετε από τους ειδικούς, η μεταφορά δεν είναι δύσκολο πράγμα να γίνει, εννοώντας ότι δύο είναι οι παράγοντες: το οικονομικό και η επικινδυνότητα. Άλλο είναι να μεταφέρεις, ένα κτήριο, μία κρήνη το οποίο είναι ένας όγκος ενιαίος και άλλο είναι να μεταφέρεις, πέρα από τις πλάκες του δρόμου, τα οικήματα που υπάρχουν δεξιά-αριστερά τα οποία είναι εργαστήρια τουβλάκι-τουβλάκι. Σήμερα πήγαμε στο φεγγάρι. Γίνονται όλα. Πόσο κοστίζει και με τι κίνδυνο θα σηκωθούνε αυτά από εκεί, θα πάνε όπου είναι να πάνε και μετά από δεν ξέρω 'γω πότε θα ξαναγυρίσουν πίσω. Οι αρχαιολόγοι λένε είναι άλλο να παραμείνουν in situ (σ.σ. στο σημείο) και είναι άλλο να ξαναμπούνε. Ο βαθμός επικινδυνότητας είναι μεγάλος και αλλάζει η ατμόσφαιρα του χώρου. Αυτό πάμε να πουλήσουμε. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο πολιτισμός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο απίστευτο για την πόλη μας, το οποίο δεν το εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει, τότε...», εξήγησε ο κ. Μπουτάρης.

Κατά την άποψη του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης ο οποίος είναι και μέλος της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η οποία απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα, η συζήτηση για τον σταθμό Βενιζέλου επανήλθε στην επιφάνεια από τον σημερινό βουλευτή Α Θεσσαλονίκης της ΝΔ και πρώην γ.γ. Δημοσίων Έργων επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, Στράτο Σιμόπουλο, και τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Ζορπίδη «οι οποίοι ωρύονται για τους μετρόπληκτους. Όταν πήραμε απόφαση να μηδενίσουμε τα δημοτικά τέλη για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί ζημιά λόγω του μετρό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα απέρριψε. Υπήρχε ένα πρόγραμμα της Αττικό Μετρό, τότε όταν ξεκίνησε, για να ενισχύσουνε οικονομικά τους μετρόπληκτους να μετακινηθούνε σε άλλα σημεία. Δεν το εκμεταλλεύθηκε κανένας», είπε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στη στάση του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, λέγοντας πως ο τελευταίος «δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το μετρό. Αμφιβάλλω αν έχει πάει και να το δει. Αμφιβάλλω αν έχει μιλήσει και με κάποιο αρχαιολόγο».

Σε σχέση με τον κ. Ζέρβα, ο Γιάννης Μπουτάρης υπενθύμισε μέσω του Alpha 96,5 πως η διαφοροποίησή του σε σχέση με τη στάση του δήμου, επί Γ. Μπουτάρη, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν τον πρώτο στην ανεξαρτητοποίησή του από την άρχουσα παράταξη του δεύτερου, την "Πρωτοβουλία".

Ο ίδιος χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, περί μη ύπαρξης κοστολογημένης λύσης για τον σταθμό Βενιζέλου, καθώς «το 2017 βγήκε απόφαση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπουργική απόφαση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έλεγε να παραμείνει in situ η κατάσταση και να γίνουν οι σχετικές μελέτες. Έγιναν οι μελέτες. Πρώτη μελέτη η οποία είναι προετοιμασία "πώς θα κατέβουμε κάτω;". Σήμερα έχουν ανοιχτεί, ήδη, στις δύο άκρες του δρόμου τα φρεάτια από τα οποία θα κατεβούνε τα μηχανήματα τα οποία θα ανοίξουνε τον χώρο του σταθμού. Οι εργασίες είναι τελειωμένες, αλλά ο σταθμός αυτός καθ' αυτός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη. Η πρώτη έγινε, η δεύτερη είναι σε συζήτηση και η τρίτη θα ξεκινήσει, αφού τελειώσει η δεύτερη».

Ερωτηθείς για τον πρόεδρο του ΤΕΕ/τΚΜ, Πάρι Μπίλλια, ο οποίος τάσσεται κατά της σημερινής λύσης για τη Βενιζέλου, ο κ. Μπουτάρης διερωτήθηκε «γιατί αποσύρανε την προσφυγή στο ΣτΕ;», όταν βγήκε η απόφαση για την in situ αξιοποίηση των αρχαίων στη Βενιζέλου.

Ακολούθως ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, άφησε αιχμές για τη στάση εκπροσώπων φορέων της πόλης, λέγοντας πως «εγώ δεν κάνω λαϊκισμούς, όπως κάνουνε διάφοροι κύριοι που λεν να φύγουν τα αρχαία. Να φύγουν, να πάνε πού παιδιά;», διερωτήθηκε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, δεδομένου ότι έχουν γίνει εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου, θα ξεκινήσουν «οι ανασκαφές στο νότιο τμήμα στην πλατεία του Καπνεργάτη, ξέρουν τι θα βρούνε, έχει συμφωνηθεί τι θα κρατήσουνε και τι θα αποσύρουν (σ.σ. από αρχαία ευρήματα) και εν συνεχεία θα πέσει και η πλάκα στο νότιο τμήμα. Εάν γυρίσουμε πίσω, θα είναι παράνομο. Δηλαδή θα πρέπει το ΚΑΣ να πάρει μια απόφαση και να υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να γυρίσουμε πίσω. Δηλαδή να τεκμηριωθεί ότι η λύση αυτή η οποία είναι σε εξέλιξη δεν στέκεται. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε πάρει και λεφτά από την Ε.Ε. για αυτή την ιστορία. Το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό λέει ότι θα παραδοθεί το έργο το 2022 με μία καθυστέρηση στον σταθμό της Βενιζέλου. Για να το ξαναφέρει το ΚΑΣ σε συζήτηση, πρέπει να συντρέχει λόγος. Για να συντρέχει λόγος θα πει ότι το έργο δεν προχωράει. Το έργο όμως προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα», διαμήνυσε ο κ. Μπουτάρης.

Σχετικά με τις αναφορές του εργολάβου ο οποίος τονίζει ότι το έργο δεν μπορεί να παραδοθεί με βάση το χρονοδιάγραμμα της Αττικό Μετρό στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για καθυστερήσεις σε μελέτες και διαγωνισμούς, ο κ. Μπουτάρης προέτρεψε χαρακτηριστικά τους εμπλεκόμενους: «κοιτάξτε λιγάκι και στον ανάδοχο τι γίνεται. Αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε εμείς. Δεν τα βγάζουνε δημόσια. Στο τέλος το μαθαίνουμε το "παραμύθι"».

Σε ό,τι αφορά τη δική του στάση και της κίνησης στην οποία συμμετέχει, ο κ. Μπουτάρης δήλωσε ότι «εμείς δεν έχουμε καμιά εμμονή αμάν ζουρ-ζουρνά να μείνουνε τα αρχαία επί τόπου. Λέμε «κύριε πρωθυπουργέ μην ακούς τους διάφορους λαϊκιστές που έχουν κάνει σημαία τον Μπουτάρη που σταμάτησε τα αρχαία». Δεν σταμάτησαν τα αρχαία λόγω Μπουτάρη. Τα αρχαία σταμάτησαν γιατί χρεοκόπησε η πρώτη κοινοπραξία. Η δική μου η παρέμβαση ήταν όταν συνειδητοποίησα κι εγώ ότι είναι εξαιρετικής σημασίας αυτά τα ευρήματα. Και αυτά και της Αγίας Σοφίας».

Ειδικά στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι χρειάζεται ανάπλαση της πλατείας μπροστά από την Αχειροποίητο η οποία θα αναδείξει τη βυζαντινή εκκλησία καθώς σήμερα βρίσκεται σε χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίσματα και την πλατεία.

Συνολικά για το έργο «το ότι μπορεί να υπάρχουν ψιλοκαθυστερήσεις, σαφέστατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Αλλά, πήγε προχθές ο Καραμανλής (σ.σ. ο υπουργός Υποδομών) να δει το έργο επί τόπου και είπε δεν δουλεύει κανένας. Μα το εργοτάξιο είναι σε φουλ ανάπτυξη», παρατήρησε ο κ. Μπουτάρης.

Επιπροσθέτως, η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ζητεί από τον Κ. Μητσοτάκη να σχηματίσει μία ομάδα εμπειρογνωμόνων «να του κάνουν μία έκθεση σε τι φάση βρίσκεται η ιστορία και εάν η λύση η οποία τότε εγκρίθηκε και απ' το ΚΑΣ και απ' το ΣτΕ είναι εφικτή, ή όχι και φυσικά πόσο θα κοστίσει το να γυρίσουμε πίσω και πόσο χρονικά θα κοστίσει. Οι μηχανικοί λένε ότι αν γυρίσουμε πίσω, πέρα από το κόστος που θα 'ναι πάνω από πέντε εκατομμύρια, θα πάει τέσσερα χρόνια. Ενώ αν συνεχιστεί αυτή η λύση, το 2022 θα είναι τελειωμένη η κατάσταση».

Τέλος, ο κ. Μπουτάρης προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που το ΚΑΣ προβεί σε εκ νέου εξέταση του τρόπου αξιοποίησης των αρχαίων στη Βενιζέλου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ