Σάββατο 28 Μαΐου 2022
x

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: ΤΕΛΙΚΑ, ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ;

Το ποσοστό συμμόρφωσης των πολιτών με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 93%

Εν τέλει ήταν τόσο απλό. Πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα ήταν τα στοιχεία που έλειπαν προκειμένου να εφαρμοστεί, μετά σχεδόν δώδεκα χρόνια, ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση η οποία από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς “παράθυρα”. Έτσι και συνέβη.

Η σχεδόν καθολική εφαρμογή του νόμου πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα των ελέγχων τους οποίους διενεργούν οι αρμόδιες αρχές. Για παράδειγμα, από τους ελέγχους τους οποίους διενήργησαν ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.ο.κ.) προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης στο νόμο ανέρχεται σε 76%.

Στη Θεσσαλονίκη τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα και αγγίζουν το 93% όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελέγχων τους οποίους έκανε η δημοτική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Νοέμβριο διενήργησε κοντά 400 ελέγχους και επέβαλε μόλις 30 πρόστιμα. Μάλιστα, κανένα από αυτά δεν επιβλήθηκε σε καπνιστή. Όλα αφορούσαν καταστηματάρχες οι οποίοι παρέβαιναν τον αντικαπνιστικό νόμο, άλλος γιατί είχε τασάκια πάνω στα τραπέζια, άλλος επειδή είχε ελλειπή σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος κ.ο.κ.

Έχει σημασία, επίσης, ότι το Νοέμβριο, παρότι αυξήθηκαν οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας, σε σχέση με τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και παρότι αραίωσαν τα τραπεζάκια έξω λόγω της χειροτέρευσης του καιρού, εντούτοις μειώθηκε ο αριθμός των προστίμων, γεγονός που μαρτυρά ότι ο κόσμος, ακόμη και εκείνοι που δυσανασχετούν, εφαρμόζουν το νόμο. Οι περισσότεροι βεβαίως επειδή φοβούνται τις συνέπειες, ωστόσο, προϊόντος του χρόνου και οι καπνιστές θα αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι τελικά βγαίνουν και οι ίδιοι ωφελημένοι κι ας χαλάει κάπως η βολή τους.

Ο ρόλος των καταστηματαρχών στην εφαρμογή του νόμου είναι καθοριστικός. Στη συμμόρφωσή τους, πέρα από τα τσουχτερά πρόστιμα, συνετέλεσε και το γεγονός ότι εξέλειπε πλέον ο αθέμιτος ανταγωνισμός των προηγούμενων χρόνων λόγω της αλά καρτ εφαρμογής του νόμου.

Η μείωση στους τζίρους τους, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, θα είναι προσωρινή. Μόλις ο αντικαπνιστικός νόμος, από αναγκαστικό μέτρο επιβολής θα γίνεται συνείδηση, τόσο οι καταναλωτές θα επιστρέφουν στις παλιές αγαπημένες τους συνήθειες, μαζί και τα καταστήματα στους προ αντικαπνιστικού τζίρους τους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η όποια μείωση στους τζίρους των καταστημάτων δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα κατά της εφαρμογής του νόμου.

Όπως δεν μπορεί να υιοθετηθεί και το αίτημα περί θέσπισης χώρων καπνιστών εντός των καταστημάτων διότι, όπως απέδειξε προηγούμενη ανάλογη εμπειρία, οι “νησίδες καπνιστών” ήταν εκείνες που νόθευσαν τους προηγούμενους αντικαπνιστικούς νόμους και οδήγησαν στην πλήρη, στη συνέχεια, καταστρατήγισή τους.

Συνεπώς, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας, καταστηματάρχες και πελάτες, είναι να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι πλέον, ο αντικαπνιστικός νόμος, είναι νόμος! Στο κάτω κάτω για την υγεία μας πρόκειται...
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ