Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΑΝΘΙΜΟΣ: ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Την ελπίδα του ότι η ηγεσία της Εκκλησίας και των ευρωπαϊκών χωρών θα αποκαταστήσουν το ζήτημα εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η υπόθεση έχει υπόσταση πνευματική, θαυματουργική» ανέφερε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφερόμενος στην απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο Παναγιότατος έκανε λόγο αρχικά για «σκληρή μαχαιριά στη ζωή και το έργο του κόσμου της Ορθοδοξίας στην παλαιά πρωτεύουσά μας, την πόλη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Έχουν διαταράξει τις ψυχές μας και τις προθέσεις μας γιατί δεν ήταν δυνατό να αποδεχθούμε έτσι χωρίς καμία άλλη προετοιμασία αυτό το έγκλημα που έγινε εις βάρος της Αγιά Σοφιάς που την σέβεται και την γνωρίζει όλος ο κόσμος ανά την υφήλιο».

«Γι αυτό και η συνείδηση των Ελλήνων όλων, έχει διαταραχθεί και έχει πληγεί για την πράξη αυτή του κράτους των Τούρκων και συγκεκριμένα από τον πρόεδρο Ερντογάν και τους συνεργούς του, και πολύ περισσότερο για αυτή την μετάλλαξη που έχει επιχειρηθεί εις βάρος της Αγία Σοφιάς της Ελληνικότατης Ορθοδόξου Εκκλησίας που την γνώριζε όλος ο κόσμος για να την υποτάξει εις τις αρχές του Ισλάμ, πράγμα αδύνατον. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια συνάντηση, τέτοια συνεργασία» προσέθεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Στην συνέχεια ο Παναγιότατος επισημαίνει ότι «η συνείδηση του Ελληνισμού και των Ευρωπαίων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος, είναι ότι αυτή η υπόθεση οπωσδήποτε μέσα στα χρόνια που έρχονται πάλι θα είναι δικιά μας, θα είναι όλου του κόσμου, θα είναι των Χριστιανών, θα είναι των ανθρώπων του Θεού και όχι εκείνων που απειλούν όλη την οικουμένη να την καταστρέψουν για να ικανοποιήσουν  τα προσωπικά τους αιτήματα και τα προσωπικά τους πάθη».

«Προσευχόμεθα και καλούμε και τον λαό μας να προσευχόμεθα διαρκώς και για τα πατριαρχεία μας που είναι εκεί στην πόλη δίπλα και δεν θα μπορεί να την επισκέπτεται και οι ψυχές θα κλαίνε αλλά κάποια μέρα πάλι θα γελάσουν με χαρά και με αγάπη όλες οι μεγάλες αξιες της ανθρώπινης ζωής αλλά και για την δικαιοσύνη την οποία ο Θεός την παραχωρεί κατά διαστήματα αλλά με μεγάλη προσφορά προς τον άνθρωπο ότι δηλαδή θα είναι πραγματικά σε αυτό που σήμερα η κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο αποδίδει για την υπόθεση του Ερντογάν την εκστρατεία του εναντίον του Ελληνισμού, των Ελλήνων της Ορθοδοξίας» είπε χαρακτηριστικά  ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

«Γιατί αυτή η υπόθεση έχει υπόσταση πνευματική, θαυματουργική θα έλεγα. Και έτσι έγινε και σε άλλα θέματα στην ιστορία αλλά επειδή το κακό έχει δύναμη, πολλές φορές τα πράγματα μεταλλάσσονται, πότε έτσι πότε αλλιώς. Καλό ήταν να μην συμβεί κατι τέτοιο που έκαμαν οι Τούρκοι και ο Ερντογάν. Νομίζω ότι η ηγεσία της Ελληνικής ορθοδοξίας και των άλλων χωρών που σέβονται τα μεγάλα προβλήματα της ανθρώπινης υπάρξεως, θα οδηγήσουν την υπόθεση σε αποκατάσταση για χάρη της αλήθειας και της ανθρώπινης ζωής στην αιωνιότητα» καταλήγει στη δήλωση του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ