Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
x

«ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ» ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οργανώσεις φοιτητικών συλλόγων από 77 σχολές πανελλαδικά δηλώνουν ότι δεν προσμετρώνται στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αλλά στη νέα οργάνωση, την ΟΝΝΕΔ...

Ως ΟΝΝΕΔ θα καταγραφούν οι δυνάμεις της ΔΑΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που σηκώνουν «αντάρτικο» στην ηγεσία της ΝΔ, μετά την απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη, να διαλύσει την οργάνωση.

Οι... πιστοί ΟΝΝΕΔίτες, όσοι ενοχλήθηκαν από τη διάλυση της οργάνωσης, επέλεξαν να δώσουν τη δική τους απάντηση στον κ. Μητσοτάκη στις σημερινές φοιτητικές εκλογές. Η Voria.gr είχε προαναγγείλει ότι ετοιμαζόταν μια τέτοια κίνηση, όμως δεν ήταν γνωστό που θα ζητούσαν να προσμετρηθούν οι «γαλάζιοι αντάρτες».

Τελικά, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι ουσιαστικά ιδρύουν νέα φοιτητική παράταξη, χρησιμοποιώντας το συμβολικό brand name της ΟΝΝΕΔ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Για αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ».

Η συγκεκριμένη κίνηση δημιουργεί μείζον εσωτερικό ζήτημα στη ΝΔ, με ένα κομμάτι της νεολαίας (μένει να δούμε τη δύναμή του μετά τα αποτελέσματα των σημερινών φοιτητικών εκλογών) να είναι πλέον επισήμως σε... διάσταση με την ηγεσία του κόμματος, ενώ άγνωστη προς το παρόν είναι η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να μην αφήσει τη σημερινή πρόκληση να πέσει κάτω...

Πλέον εγείρονται σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με την αποψινή πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως τουλάχιστον υπολογίζουν οι «αντάρτες» ΟΝΝΕΔίτες, κάτι που δημιουργεί εκ των πραγμάτων μείζον πολιτικό ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, το γεγονός ότι την ανακοίνωση υπογράφουν οργανώσεις συλλόγων φοιτητών από 77 σχολές από όλη την Ελλάδα είναι από μόνο του ενδεικτικό.

Εν όψει και της επίσημης αντίδρασης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΝΔ, η ανακοίνωση των «ανταρτών» με τίτλο «Η ΟΝΝΕΔ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» είναι η εξής:

«Είμαστε Νέες και Νέοι, Δαπίτισσες και Δαπίτες, Οννεδίτισσες και Οννεδίτες από όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε στις αρχές του φιλελευθερισμού, στις αξίες της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικής πρωτοβουλίας, στην ιδεολογία που δοκιμάστηκε, ενέπνευσε και κινητοποίησε χιλιάδες ανθρώπους. Είμαστε μια γενιά που συνεχίζουμε αυτό που έχτισαν κάποιοι πριν από εμάς, σε πολύ δύσκολες εποχές και συνθήκες με συνεχή αγώνα και σήμερα δικαιώνονται. Τα προγράμματα Socrates και Erasmus, η κατάργηση του Ασύλου, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είναι ιδέες και προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ που πολλές εφαρμόστηκαν και άλλες συνεχίζουμε να διεκδικούμε να γίνουν πράξη για να πάμε πιο μπροστά, για να έχουν όλες οι νέες και οι νέοι περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες.

Σε αυτό το δρόμο που συνειδητά επιλέξαμε έχουμε οδηγό όλα εκείνα που διαχρονικά εκφράζουν και συμβολίζουν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ. Tην ιδεολογία, τους αγώνες και κυρίως τις μεγάλες νίκες απέναντι σε παλιές αγκυλώσεις και ξεπερασμένες νοοτροπίες.

Για εμάς, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ ποτέ δεν ήταν λέξεις που απλώς τυπώθηκαν σε μια αφίσα. Δεν ήταν, δεν είναι, ούτε πρόκειται να γίνουν γράμματα που απλώς γράφτηκαν στο χαρτί. Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι και θα συμβολίζουν πάντα τη δύναμη και την πρωτοπορία που δίνει ελπίδα ότι τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Για όλους εμάς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ είναι πέρα και πάνω από καταστάσεις, συμφέροντα και πρόσωπα. Η ΟΝΝΕΔ ούτε κλείνει, ούτε διαγράφεται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ συνεχίζουν πάντα πρώτες, πάντα μπροστά.

Δεν πιστεύουμε σε ουτοπίες, είμαστε ρεαλιστές όμως έχουμε αρχές και μάθαμε να σεβόμαστε την ιστορία και να πιστεύουμε στις ιδέες που άλλαξαν την εποχή.

Κανένας δεν μπορεί ούτε να καταργήσει ούτε να διαγράψει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ΟΝΝΕΔ. Για αυτό και σήμερα, προχωράμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε μια πολιτική κίνηση ουσίας και συμβολισμού. Η επιλογή μας είναι να μην καταγραφούμε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η επιλογή μας είναι να καταγραφούμε στα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα ως ΟΝΝΕΔ.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι η ΟΝΝΕΔ δεν ανήκει σε κανέναν. Υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει».

Το κείμενο υπογράφουν οργανώσεις από όλη την Ελλάδα από τους ακόλουθους Συλλόγους Φοιτητών:

Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Αγρίνιο

Αρχιτεκτονική ΑΠΘ

ΣΤΕΦ Πειραιά

Ιστορικό Αρχαιολογικό ΑΠΘ

Οδοντιατρική Αθηνών

Γεωπονία ΑΠΘ

ΒΣΑΣ ΠΑΜΑΚ

ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

ΣΤΕΓ Φλώρινας

ΤΕΦΑΑ Αθηνών

Διοίκηση Επιχειρήσεων και Αγροτικών Πόρων Αγρίνιο

ΟΔΕ ΠΑΜΑΚ

Αγγλικό ΑΠΘ

ΣΤΕΓ Καλαμάτας

Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ

Δασολογία Ορεστιάδας

Βιολογικό ΑΠΘ

Οικονομικών Επιστημών ΠΑΜΑΚ

Γαλλικό ΑΠΘ

Γερμανικό ΑΠΘ

ΣΔΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας

Γεωλογικό ΑΠΘ

ΔΕΣ ΠΑΜΑΚ

Δασολογία ΑΠΘ

Νηπιαγωγών Φλώρινας

Ηλεκτρολόγων ΑΠΘ

ΕΚΠ ΠΑΜΑΚ

ΣΔΟ Λάρισας

Θεολογίας ΑΠΘ

ΣΕΥΠ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΣΤΕΓ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

ΜΕΤ ΠΑΜΑΚ

Ιατρικής ΑΠΘ

ΛΧ ΠΑΜΑΚ

Ιταλικό ΑΠΘ

ΕΠ ΠΑΜΑΚ

ΣΤΕΓ Άρτας

Κτηνιατρική ΑΠΘ

Οικονομικών Επιστημών Κομοτηνή

ΣΔΟ Κοζάνης

Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ

ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας

ΣΤΕΦ Κοζάνης

ΣΕΥΠ Λαμίας

Νομική ΑΠΘ

Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών Αγρίνιο

Οδοντιατρική ΑΠΘ

ΣΤΕΦ Λαμίας

Οικονομικό ΑΠΘ

Πληροφορική ΑΠΘ

Μαθηματικό ΑΠΘ

Μοριακή Βιολογία Έβρου

Θεατρικών Σπουδών Ναύπλιο

ΣΤΕΤΡΟΔ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Ποιμαντική Θεολογία ΑΠΘ

ΣΤΕΦ Χαλκίδας

Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

ΣΕΥΠ Λάρισας

Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

ΠΤΔΕ ΑΠΘ

ΣΔΟ Καλαμάτας

ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ

ΣΤΕΦ Λάρισας

ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ

Φαρμακευτική ΑΠΘ

ΣΤΕΓ Λάρισας

Φιλολογικό ΑΠΘ

ΦΠ ΑΠΘ

ΣΤΕΓ Κοζάνης

Φυσικό ΑΠΘ

Ιατρική Έβρου

Χημικό ΑΠΘ

Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ

Νηπιαγωγών Έβρου

Ψυχολογία ΑΠΘ

ΣΤΕΦ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ