Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ιταλία μετά από έξι μήνες διακοπής λόγω κορωνοϊού με πάνω άνω από 5,5 εκατομμύρια μαθητές στις τάξεις.

Οι πύλες των σχολείων ξανάνοιξαν σε δώδεκα περιφέρειες, σε σύνολο είκοσι ενός. Επτά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Σαρδηνία, το κεντρικό Αμπρούτσο, η περιοχή της Νάπολης και σχεδόν όλος ο υπόλοιπος ιταλικός Νότος, αποφάσισαν να αναβάλουν την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες κατά μια εβδομάδα.

Οι μάσκες, όταν μέσα στις τάξεις τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, δεν είναι υποχρεωτικές. Πολλοί σχολιαστές και γιατροί όμως τονίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο, παιδιά έξι και επτά ετών, να πηγαίνουν στην τουαλέτα ή να τρέχουν στο διάλειμμα φορώντας πάντα την προστατευτική μάσκα.

Να σημειωθεί βέβαια ότι εδώ στην Ιταλία δεν έχει αναπτυχθεί οργανωμένο κίνημα, το οποίο να αμφισβητεί μέσω διαδικτύου της χρήσης της μάσκας.

Δώρο μια μάσκα

Υπάρχουν κάποια προβλήματα και σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Τα σχολικά λεωφορεία αγγίζουν, σε πληρότητα, το 80%. Σε περίπτωση που η διαδρομή είναι μικρότερη του ενός τετάρτου, μπορεί να γεμίζει όλο το λεωφορείο. Αλλά η υπουργός μεταφορών Πάολα Ντε Μικέλι, συνέστησε να μένουν όσο γίνεται περισσότερο ανοικτά τα παράθυρα και το χειμώνα.

Τα πολυδιαφημισμένα δε ατομικά θρανία ακόμη δεν παραδόθηκαν. Σε σχολείο της Ρώμης υιοθετήθηκε η μέθοδος που χρησιμοποιούν στην Κούβα: το ένα παιδί κάθεται στην μακρύτερη πλευρά του θρανίου και το άλλο στην πιο μικρή κοιτάζοντας τον πίνακα με το κεφάλι διαρκώς γυρισμένο στο πλάι.

Οι μαθητές φτάνουν στο σχολείο φορώντας δική τους μάσκα και πάνω στο θρανίο βρίσκουν μια δεύτερη που τους δίνει δωρεάν το κράτος. Προς το παρόν όμως δεν θα πηγαίνουν στις καντίνες που διαθέτουν πολλά ιταλικά σχολεία αλλά θα τρώνε στο θρανίο φαγητό σε χάρτινα κουτάκια. Δεν πρέπει, τέλος, να ανταλλάσσουν μολύβια ή στυλό.

Όλα αυτά, άραγε, θα είναι αρκετά για να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων;

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ