Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
x

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΠΤΗΣΗ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Η πτήση έλαβε ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία δεν εξειδίκευσε σε ποια κατηγορία εξαιρέσεων ανήκει.

Πτήση της TUI από Σουηδία προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ρόδου νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης (2 Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι η Σουδία δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες προέλευσης» της λίστας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από 48 ώρες.

Η συγκεκριμένη χώρα έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα τη λογική της «ανοσίας της αγέλης» καταγράφοντας μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κατ′ αναλογία.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ εξέδωσε «ταξιδιωτική σύσταση» που έχει συμβουλευτικό, αλλά όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα για τις χώρες-μέλη, ενώ η Ελλάδα την προσυπέγραψε.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη πτήση έλαβε ειδική άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία, βέβαια, δεν εξειδίκευσε σε ποια κατηγορία εξαιρέσεων ανήκει, όπως μεταδίδει το huffingtonpost.gr.

Η άδεια που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost, είναι κυβερνητική (πιθανότατα με την τελική έγκριση να έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου). Με την συγκεκριμένη πτήση της εταιρείας ΤUI, που είναι ένας από τους ισχυρότερους «παίκτες» στον κόσμο στην τουριστική αγορά, ταξίδεψαν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και δημοσιογράφοι με στόχο να προβάλλουν την Ελλάδα, ως ασφαλή προορισμό.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στη Huffpost ότι όλοι οι επιβάτες της πτήσης θα περάσουν από έλεγχο κορωνοϊού και δεν θα υπάρξει δειγματοληπτική διαδικασία.

Η πτήση αυτή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες αφότου και πάλι πτήση της TUI έλαβε ειδική άδεια να προσγειωθεί στην Κω με Γερμανούς γιατρούς - νωρίτερα από το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις την 1η Ιουλίου.

Θυμίζουμε ότι σε συνδυασμό με αυτή την πτήση στην Κω, ανακοινώθηκε επίσημα η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με την TUI, προκειμένου να εξασφαλίσει η εταιρεία τουλάχιστον 1,5 εκατ. τουρίστες, φέτος για την Ελλάδα.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για «πτήση με ειδική άδεια, όπως υπάρχουν κι άλλες ήδη. Τεστάρονται ήδη όλοι από την πτήση και δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της πτήσης, περίπου 30% με 40% είναι δημοσιογράφοι και στελέχη της TUI που έρχονται για να δουν πώς λειτουργούν τα πράγματα, ώστε να προωθηθεί ο τουρισμός».

«Δεν απαγορεύεται σε κανένα τουρίστα να έρθει από την Σουηδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν κάνουμε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα. Αυτό που απαγορεύεται είναι η απευθείας πτήση. Αν έρθουν από άλλη χώρα επιτρέπεται. Όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, με πτήσεις με ανθρώπους που έρχονται για λόγους προώθησης της χώρας, δίνονται ειδικές άδειες. Ήρθαν άνθρωποι με τέτοιο σκοπό, ήμασταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία κι έτσι δόθηκε η άδεια», συνέχισε ο υπουργός.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ