Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ CAMP ΣΤΟ ΒΑΓΙΟΧΩΡΙ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Οι δύο ενώσεις πραγματοποίησαν κοινή συνάντηση με κύριο θέμα την επαναλειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης.

Κοινή συνάντηση με κύριο θέμα συζήτησης την επαναλειτουργία του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και την ασφαλή εκτέλεση υπηρεσίας των ενστόλων σε αυτό πραγματοποίησαν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

«Η επιφόρτιση των ενστόλων με αρμοδιότητες που πηγάζουν από το μεταναστευτικό ζήτημα είναι εύλογη, λόγω της αποστολής τους, πλην όμως έχουν υπηρεσιακές προεκτάσεις που δεν σταθμίζονται και επιβάλλουν ειδικούς χειρισμούς» αναφέρουν οι ενώσεις σε σχετική τους ανακοίνωση.

Η έντονη φημολογία για την επαναλειτουργία και δημιουργία κι άλλων Κέντρων φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει η ανακοίνωση, προκαλεί γενικευμένη ανησυχία για τον τρόπο φύλαξης των κτηριακών εγκαταστάσεων και των αρμοδιοτήτων που θα ανατεθούν στους ενστόλους.

«Οι Ενώσεις μας θεωρούν ότι η 24ωρη φύλαξη Κέντρων φιλοξενίας ανοικτού τύπου από τους Αστυνομικούς, στερεί προσωπικό από την γενικότερη αστυνόμευση της πόλης και δεν προσφέρει ουσιώδεις υπηρεσίες στα Κέντρα αφού οι πρόσφυγες είναι ελεύθεροι να κινούνται στην πόλη και ο ρόλος μας είναι εποπτικός».

«Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο παρελθόν οι Αστυνομικοί που εκτελούσαν υπηρεσία στα Κέντρα έγιναν οι ίδιοι στόχοι επιθέσεων, επιβεβαιώνοντας τις ελλιπείς συνθήκες ασφαλείας τους» συμπληρώνουν. «Το αόριστο καθηκοντολόγιο που ακολουθείται δεν έχει σαφείς κατευθύνσεις και δίνει διακοσμητικό ρόλο στο προσωπικό».

«Θεωρούμε ότι οι αυξημένες ροές προσφύγων που αναμένονται στην πόλη μας τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να αντιμετωπιστούν με ανθρωποκεντρικά κριτήρια (τόσο για τη διαβίωση των προσφύγων, όσο και για τις εργασιακές συνθήκες των ενστόλων) και ένα σφαιρικό σχέδιο πρόβλεψης κρίσεων» σημειώνουν και καταλήγουν: «Οι Ενώσεις μας επισημαίνουν την ανάγκη κατάρτισης συγκεκριμένου καθηκοντολόγιου και την ενίσχυση της Θεσσαλονίκης με ένστολο προσωπικό από άλλους Νομούς που δεν έχουν επιβαρυνθεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ