Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
x

ΑΝΟΙΓΕΙ DISCOUNT MARKT ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΕΣΠΕΡΟ

Η ελληνική εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αποκτά έναν ακόμη κρίκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης – Τέλος εποχής για τον θρυλικό κινηματογράφο.

Αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή σινεμά της Θεσσαλονίκης, για κάποια χρόνια λειτούργησε και ως θέατρο, ωστόσο παρέμεινε, αμιγώς κινηματογράφος για δεκαετίες, για να μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πάρκινγκ.

Ο λόγος για τον πρώην κινηματογράφο Έσπερο, στην Αλεξάνδρου Σβώλου, στον αριθμό 22,  που πλέον έχει πάρει το δρόμο για να φιλοξενήσει το νέο κατάστημα των σούπερ μάρκετ Discount Markt.

Πρόσφατα αποκαθηλώθηκε η ταμπέλα Έσπερος  που έφερε και για όσα χρόνια λειτούργησε ως πάρκινγκ, προκειμένου να ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου ως σούπερ μάρκετ και να περάσει στην επόμενη ημέρα.

Με το νέο κατάστημα, που κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς θα αποκτήσει έναν ακόμη κρίκο στο δίκτυο των καταστημάτων της η  Discount Markt, αυτή τη φορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Η αλυσίδα, που διαθέτει περί τα 30 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη,  αναπτύσσεται από την εταιρεία Εγνατία ΑΕ. Εξαπλώθηκε αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά πλέον δημιουργεί σημεία πώλησης και νοτιότερα  και έρχεται να καλύψει ένα κενό στην αγορά καθώς στην περιοχή του κέντρου δεν υπάρχει εκπτωτικό σούπερ μάρκετ.   

Τέλος εποχής…

Η αποκαθήλωση της ταμπέλας Έσπερος που συνόδευε το χώρο από τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το συμβολικό τέλος εποχής για τον κινηματογράφο, που αποτέλεσε για δεκαετίες έναν από τους πιο αγαπητούς κινηματογράφους της πόλης.

Στο ίδιο σημείο όπου βρισκόταν ο κινηματογράφος από την εποχή που χτίστηκε η πολυκατοικία που τον φιλοξενούσε, λειτουργούσε από το  1940 ο θερινός κινηματογράφος Εθνικόν. Ο κινηματογράφος άλλαξε όνομα στη διάρκεια του πολέμου και μετονομάστηκε σε Έσπερος. Παράλληλα λειτούργησε και ως θέατρο παίζοντας τον «Φον Δημητράκη» του Δημήτρη Ψαθά στην κατοχή, ενώ αργότερα ανέβηκε ο  «Οθέλλος» του Σαίξπηρ.

Η οικοδομή που στέγασε τη χειμερινή αίθουσα χτίστηκε το 1968. Φιλοξενούσε περίπου 700 θέσεις και διέθετε εξώστη. Ανακαινίστηκε στα μέσα του 1990 και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ανακαινισμένα σινεμά της πόλης με δύο αίθουσες και συστήματα προβολής νέας τεχνολογίας.

Δυστυχώς από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη δέχτηκαν ένα μεγάλο χτύπημα από τη δημιουργία multiplex σινεμά και την στροφή των σινεφίλ προς αυτούς. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί μεμονωμένοι κινηματογράφοι του κέντρο της πόλης και όχι μόνον να βάλουν λουκέτο. Θύμα  της νέας τάσης ήταν και ο κινηματογράφος Έσπερος που κατέβασε ρολά τη δεκαετία του 2000.  Ο χώρος λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως πάρκινγκ μέχρι να γυρίσει σελίδα και να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ