Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΤΟ POS ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Σειρά ζητημάτων για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στην αγορά έθεσαν οι αρμόδιοι φορείς τριών Περιφερειών στον Αντώνη Παπαδεράκη.

Σειρά θεμάτων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα τους επικεφαλής των διευθύνσεων Ανάπτυξης και Εμπορίου από όλη τη Μακεδονία, τον πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Χαμπίδη, τον διευθυντή της Οικονομικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας, Ασημάκη Χριστοδουλίδη και τον γενικό διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκο Τσοτσόλη.

Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Παπαδεράκη αφορούσαν στα κλιμάκια ελέγχου της αγοράς, σε υπηρεσιακά ζητήματα των υπαλλήλων που ασχολούνται με τα θέματα της αγοράς, αλλά και στην υποχρεωτική χρήση των POS και τις άδειες για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία όλοι οι φορείς σε όλες τις Περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας για να γίνουν οι έλεγχοι πιο αποτελεσματικοί, κάτι που θα σημάνει και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς, σε όφελος των καταναλωτών».

Τα θέματα που τέθηκαν στον γενικό γραμματέα αφορούσαν στη λειτουργία των κλιμακίων ελέγχου και συγκεκριμένα στην εξεύρεση τρόπου να επανέλθει το κίνητρο ώστε να θέλουν οι υπάλληλοι να βγουν για ελέγχους και εκτός ωραρίου τους, όπως και να περιοριστεί το εύρος των ειδικοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων που θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κλιμάκια.

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι υπερωρίες (απογευματινά και Σαββατοκύριακα), όπου πρέπει να καθοριστεί, όπως είπαν οι ελεγκτικοί φορείς, με νομοθετική κάλυψη και με αυστηρούς κανόνες, ο τρόπος ορισμού εκείνων που θα βγαίνουν τους ελέγχους, προκειμένου να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κάποια ελεγκτική υπηρεσία η υπερωριακή εργασία τους.

Παράλληλα, ζητήθηκε με νομοθετική ρύθμιση να προστεθούν οι υπηρεσίες έδρας σε όλα τα κλιμάκια ελέγχου και να μην περιορίζεται η έδρα μόνο στο πλανόδιο – στάσιμο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές. Όπως και να μπορούν να συγκροτούνται μικτά κλιμάκια με τη συνδρομή των υπαλλήλων των αντίστοιχων υπηρεσιών άλλης περιφερειακής ενότητας.

«Αυτό ζητείται επειδή υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο έλεγχος θα γίνει πιο αποτελεσματικός όταν δεν έχει τοπικό χαρακτήρα κι επειδή υπάρχουν περίοδοι που πρέπει να προστεθούν κλιμάκια στην αγορά λόγω φόρτου εργασίας», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Επιτακτικά τέθηκε στον κ. Παπαδεράκη το θέμα της εκπαίδευσης των υπαλλήλων των διευθύνσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών στο σύστημα εισροών – εκροών. «Δυστυχώς, το προσπαθούμε από το 2015 και ενώ είχαμε αρχικά θετική αντιμετώπιση και απαντήσεις, ακολούθως μας ανέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία», τονίστηκε στη σύσκεψη.

Αναφορικά με τη χρήση των μηχανημάτων POS σε εποχικές δραστηριότητες εστίασης σε υπαίθριους χώρους (εμποροπανηγύρεις), ο κ. Γιουτίκας εξήγησε ότι δεν είναι εφικτή, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η έλλειψη Wi-Fi, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν προχώρησε ο νόμος για τις άδειες στο υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ