Σάββατο 8 Αυγούστου 2020
x

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΛΑΜΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΧΩΡΑ-ΤΑΡΑΞΙΑ

Πώς σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Την ανάσχεση της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, προσπαθεί να πετύχει η Κύπρος, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι  «αυτό που ορθά επισημάνατε είναι το θράσος. Εκείνο το οποίο απομένει είναι να αναλογιστεί η Ευρώπη τι, από ενδεχόμενη ανοχή μπορεί -όπως είπα και προ ημερών- να εκθρέψει».

Μιλάμε, δυστυχώς, για χώρα-ταραξία, η οποία διεκδικεί να θέσει υπό την κυριαρχία της όλη την Ανατολική Μεσόγειο και υπό τον έλεγχό της ένα σύνολο χωρών που διαβρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αδιανόητο και απαράδεκτο, όχι μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και με βάση την πάγια πρακτική των φιλικών σχέσεων, της φιλίας που θα έπρεπε να διακρίνει γειτονικές χώρες», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση «με ποιες θέσεις θα πάμε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το φως όλων αυτών», ο πρόεδρος της Κύπρου, απάντησε:

 «Νομίζω ότι, μέχρι στιγμής, γίνεστε μάρτυρες των πολλαπλών προσπαθειών που καταβάλλονται σε συντονισμό με την Ελλάδα, σε συντονισμό με τη Γαλλία και όχι μόνο, αλλά και με άλλους εταίρους, και η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική πολιτική που καταγράφεται μέσα από τις ενέργειές της».

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ